torsdag den 3. november 2011

Anerkendende kommunikation - til børn !

Anerkendende kommunikation er baseret på ligeværd, åbenhed, respekt og forståelse.
Det er vigtigt at styrke barnets selvværd, så barnet har en følelse af at have værdi.
Selvværd bliver forbundet med væremåder, som er udviklet i samspil med de personer, barnet er afhængig af. Derfor er de voksne medbestemmende for, hvilke væremåder barnet udvikler.

Det er derfor vigtigt, at man som voksen i barnets liv, er bevidst om den måde man udtrykker sig på. Anerkendelse er et grundlæggende menneskeligt behov. For at barnet kan skabe ”et selv”, har det brug for at blive mødt med anerkendelse. Det er vigtigt, at barnet bliver set, hørt og værdsat.

Dette kræver, at man som voksen er bevidst om, den måde man er sammen med barnet på. Den voksne skal være nærværende med barnet, kunne forstå det enkelte barn og dets udtryksformer. Det er vigtigt at lytte til barnet, så barnet får en fornemmelse af, at blive respekteret. Som voksen er man tydelig i sit sprog, og der er sammenhæng mellem de ting, der bliver sagt og det man med sit kropssprog siger. Den voksne tager ansvar for egne handlinger og budskaber. Dette vil sige, at den voksne taler i jeg-form, og dermed bliver personlig i egne meninger.

 pasning

Det er vigtigt, at man som voksen kan spørge ind til barnet og hjælpe med at sætte ord på følelser. Dette hjælper barnet til forståelse af egne følelser, behov og oplevelser. Ved at være den aktive lyttende i samspillet med barnet, oplever barnet også en åben dialog med en voksen uden fordømmelser. For at kunne forstå barnet, må man som voksen se barnets perspektiv.

At arbejde med anerkendende kommunikation som et pædagogisk redskab er positivt både for barnet og den voksne. Den voksne er nærværende i måden at være sammen med barnet på.
Den voksne er bevidst om, de mål og metoder, som vil kunne styrke det enkelte barn, herunder er det også vigtigt at lære hvordan man arbejder med konflikt håndtering. Dette betyder, at barnet styrkes intellektuelt, men også i sine personlige og sociale kompetencer.

Vores fornemste opgave er at være en god rollemodel for vores børn!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar